Portfolio, Projekter

Hjemlighed på Bakkebo, Sødisbakke, Mariager

Bakkebo er et bosted for behandlingsdømte psykisk syge.
For at dæmpe beboernes udadreagerende aggressivitet og højne deres tilknytning til bostedet, beslutter lederen at lave et eksperiment: De mest toneangivende beboere skal gå rundt i alle fællesrum med mig som designer.


Bostedet er bygget for kun et par år siden og da de forhenværende bygninger var utidssvarende, mørke og slidte, kunne de nye omgivelser ikke blive lyse nok: alt blev hvidt med det resultat, at der blev en steril og institutionel stemning til det, der trods alt er beboerne hjem.
Der var ingen billeder på væggene, ingen planter, men til gengæld meget store tunge møbler, så det blev stort set umuligt for beboerne at kaste med noget.

For at dæmpe beboernes udadreagerende aggressivitet og højne deres tilknytning til bostedet, beslutter lederen at lave et eksperiment: De mest toneangivende beboere skal gå rundt i alle fællesrum med mig som designer.
De kan komme på banen med deres ønsker og behov, som jeg derefter skal efterkomme med forslag til farver, specialinventar og udsmykning.

Tanken er, at når de selv er med, så vil de opleve et vist medejerskab til bostedet og passe bedre på det.
Flere har aldrig haft et hjem, så det er det første sted, hvor de forhåbentlig oplever en vis tilknytning afhængig af deres psykiske lidelser.

I gruppen af medarbejdere skitserer vi efter rundturen i fællesskab en overordnet plan for, hvor der skal være farver og fotostater og hvordan der kan møbleres forsvarligt og hjemligt.
Målet er ikke, at bostedet skal være magen til nogens hjem, men at den generelle atmosfære er vedkommende og hyggelig.

Der er nu varme farver og fotostater på gangarealerne, samt specialdesignede højborde og bænke, farver og fotostater i opholdstuerne.
Specialmøblerne er i egetræ for at tilføre mere sanselighed og varme.
Der er kommet planter, og beboerne er selv med i en proces med at vælge naturbilleder, som er indrammet og hængt op, så de passer til møbleringen.
Der er kommet nye lette møbler og store flader med opslagstavler, som også dæmper lyden og tilfører mere farve.
Alle fotostater viser billeder fra naturen, som beboerne knytter sig til på en positiv måde.

For hver ende af de lange gange er lavet et fast møbel af egetræslister med indbygget fladskærm.