Lyt og læs

Lidt af hvert…

Skriv, skitser og udkast fra forskellige projekter

Et koncept er en overordnet ramme for løsninger til, hvordan de fysiske rammer kan se ud. Et koncept sikrer ensartet design-linje, når omgivelserne skal realiseres over længere tid. Det kan være et antal møblerings-principper, der kan vælges imellem. Eller hvilke rum/vægge/møbler, der skal være henholdsvis lyse eller mørke, varme eller kolde, – men ikke konkrete produkter eller farver.
Et koncept gør det nemmere at vælge til og fra, når nye behov, idéer og ønsker opstår undervej – en koncept er dermed en rummelig størrelse med plads til variationer.

Et idékatalog indeholder et antal konkrete og overordnede muligheder til indretning, farver, stil, stemning eller inventar-design. Det kan anvendes som grundlag for diskussioner om, hvordan de fysiske rammer kan anvendes og se ud –  eksempelvis indeholde et antal møblerings-muligheder, forslag til stil og stemning, lys, farver og kunst i undervisnings-, udstillings-, kontor- og produktionsarealer.
Idéerne er ikke nødvendigvis sammenhængende – de kan enten kombineres eller udelukke hinanden.
Et idékatalog kan være med til at øge bevidstheden om `hvad vi vil´ og blik for hvilke konsekvenser ønsker og drømme kan have i indretningen – det er ikke en konkret indretningsløsning i sig selv.
Et idékatalog er et redskab, når der skal skabes udvikling i brugen omgivelserne.

Et forslag er en helt konkret løsning til, hvordan der skal møbleres, til hvilke møbler der skal indgå i en indretning, til bestemte farver og de nøjagtige udsmykninger. Et forslag kan være mere eller mindre bearbejdet i detaljerne.

En møblerings-plan afklarer, hvor meget der reelt er plads til i et rum, og hvordan møblerne kan placeres og ganglinjer mellem dem. Fordelen er, at man kan måle på planen og sammenligne med mål i det virkelige liv. En møblerings-plan tegnes typisk i 1:50 eller 1:100. En møblerings-plan kan give en fornemmelse af, hvordan man kan bevæge sig rundt i indretningen og forestillinger om, hvad man kan foretage sig og hvordan. Planen er dog kun retningsgivende, fordi den ikke viser indretningen i 3 dimensioner.

Tre-dimensionelle tegninger og billeder af inventar og kig-ind-i-rum giver  indtryk af atmosfære, stemning og stil, men ikke præcis viden om størrelser og afstande – man kan ikke måle på dem. En møblerings-plan er et nødvendigt redskab til at få overblik – det bliver lettere at kunne forestille sig resultatet.

En skala-model viser resultatet i lille størrelse. En skala-model kan give en forestilling om, hvordan indretningen eller et stykke inventar ser ud i 3 dimensioner, – som en møblerings-plan ikke kan klare. En model kan laves i pap, lego-klodser eller skum. Man kan også måle på en skala-model.

TetraPak Hoyer

Tandlæge

Vejlby Skole