Portfolio, Projekter

SPISEHUS i have og skov – SCLEROSE-HOSPITALET I HASLEV

Spisehuset på Schlerosehospitalet i Haslev ligger i haven, – inde i skoven. Derfor er det vigtigt, at naturen ude spiller sammen med materialer, farver og møblering inde.

Man kommer ud til spisehuset gennem den gamle kantine, som nu anvendes til konference- og møderum, ligesom den naturligt er en udvidelse arealet i det nye spisehus, når mange mennesker skal samles.
De to rum er et tvillingepar, hvor farverne matcher i gardiner, tapet, tekstiler og overflader.

Natur – sanselighed – nærhed – omhu – æstetik – kunsthåndværk – bæredygtighed


Fotos: Henrik Prange

En donation på 5 millioner kr fra ejeren af Haslev Møbler Knud Tang har muliggjort, at SchleroseHospitalet i Haslev nu er udvidet med et nyt spisehus.
Et af målene med indretningen er at integrere kunst og kunsthåndværk – det, der er skabt af menneskers hænder og sind, for at øge oplevelsen af hjemlighed, nærhed og sanselighed.
Spisehuset skal have sin helt egen personlighed.

Det vigtigste mål er menneskelig bæredygtighed: omgivelser, der er vedkommende, øger velvære og livskvalitet. Det er meget vigtigt, når man har en kronisk sygdom, at også omgivelserne med til at give omsorg: Det betyder noget, at der er lagt omhu i indretningens detaljer.

Hørgardinerne er semi-transparente, så man både aner, hvad der er udenfor huset og lyset filtreres mellem de uens tråde, der kendetegner hør. Både gardinernes enkle struktur og farverne, som man kan “blande” ved at køre gardinerne ind over hinanden, er med til at give karakter til den samlede indretning.


Udsmykning på gangen som velkomst til den gamle spisesal, som man passerer igennem, når man vil ind i det nye spisehus.

Den gamle spisesal har også fået en tur med nyt gulv, tekstiler, møbler og Arne Jacobsen-tapet.

Polstring er lavet af Rude Inventar ved Rude Strand.


Mellem ude og inde. Til foråret vil der være mange farver i blomster og buske.


De store krukker er lavet af keramikeren Christian Bruun, Charlottenlund.

Vægudsmykningen på gangen er en del af udsmykningen på alle Sclerosehospitalets gange.


Tapetet ‘bladranker’ er designet af Arne Jacobsen i 50’erne: et klassisk organisk mønster, der kan holde æstetisk – dengang, nu og fremover.
Panel-gardinerne i hør er fra “Hørhuset” i Lønstrup.

Stole og spiseborde er specialfremstillede til projektet – på baggrund af klassisk dansk møbeldesign. Bordpladerne er laminat i 3 forskellige farver.

Bænkene er lavet og sponsoreret af Ribe-kunstneren Per Quebek, der selv lider af sclerose og fuldstændig i tråd med balancen mellem det fine og rå i spisehusets orangeri.
Her er keramikeren Christian Bruuns krukker også placeret, ligesom de står udenfor orangeriet for at give indtryk af, at vi allerede er i haven.
Indendørs i sclerosehospitalet må man nemlig ikke have planter i jord.


Naturens farver ude og inde.

Alle vægge i spisehuset er beklædt med woodup´s lyddæmpende moduler: træ og filt.
To-tre steder placeres håndvævede bånd, som overraskende mini-detaljer, som man ikke umiddelbart ser, men pludselig opdager.