HJEM og HJEMLIG
Hvad er hjem?
Hvad er hjemlighed?
Hvornår føler vi os hjemme?
HJEM er et sted, vi er knyttet til, som vi altid vender tilbage til, føler os trygge i og hvor vi bare kan være helt os selv. For mange er hjem der, hvor man lader op og henter energi til en travl hverdag og aktiviteter udenfor hjemmet. Her er ting, vi genkender, måske har samlet gennem mange år, billeder og gaver, møbler som vi måske har brugt og slænget os i mange gange.
Hjemme er der, hvor vi kan indrette os, som vi vil, med ting, som betyder noget for os. Det kan være sofaen, som vi har sparet op til i lang tid og endelig er den vores. Eller det kan være planterne i de krukker, som vi fik sendt hjem efter en ferie i Grækenland. Det kan være farven på væggen og billederne på den.
Hjemme er der, hvor vi hygger os, er uformelle, inviterer venner ind eller har afslappende alene-tid uden at skulle andet end netop det. Hjemme kryber vi op i sofahjørnet med en god bog og kaffe, ser en film eller går rundt i nattøj og bare tæer. Hjemme udfolder vi os med madlavning, rengøring, strikker, danser, spiller, leger og ordner, forbereder psyke og sjæl til arbejde, skole og livet udenfor.
Derhjemme roder vi eller holder orden og ved lige præcist, hvor der er slået en kant af dørkarmen – og hvorfor der er en plet på spisebordet, som er umulig at fjerne.
Hjemme kan være udvidet til altanen, terrassen, haven og den landsby, hvor vi er født, opvokset og stadig bor. Eller være det kvarter i en storby, vi flytter tilbage til efter mange år med rejser og jobs andre steder. Også mange hjemløse indretter sig med en lille samling af ting omkring sig, når de skal sove.
Hjemme er der, hvor vi bor og overnatter, uanset om vi bor alene eller med vores familie, en partner eller deler en lejlighed med venner. Et hotelværelse, sommerhus, campingvogn eller telt kan være ”hjemme” for en periode, når vi er på ferie eller rejser.
Vi kan føle os trygge og godt tilpas på biblioteket, i skolen og andre offentlige rum, der er til rådighed for os – borgernes – skyld, vores fælles offentlige hjem. Når hyggelige steder er “vores”, så passer vi på dem.
HJEMLIGHED er en stemning.
En atmosfære.
Hjemlighed er en måde nogle rum ser ud på. De føles hyggelige, trygge og varme. Skal vi indrette ”hjemlige zoner” eller rum på en arbejdsplads eller i en institution som f.eks. på et hospice, så handler det ikke om at de skal ligne nogens hjem. Hvis hjem skulle det i så fald være, når målet er, at det skal være for alle?
Hjemlighed i indretninger på arbejdspladser og institutioner handler ikke om, at det er fine møbler, men om hvordan møblerne er omhyggeligt sammenstillet i grupper, der indbyder til hygge og afslappet uformel adfærd. Hver møbelgruppe kan være samlet på et tæppe, en ”ø” med gulvlamper, planter i krukker, puder og bløde tæpper. Det kan være en pergola i træ med et mødebord af bjælker midt mellem stringente rækker af arbejdsborde, eller specialdesignet inventar, der inviterer til humor og at man godt må lege.
Eller det kan være en zone forenden af et storrumskontor, hvor møbelgruppen er organiseret foran en væg med farve af en vis varme, en fotostat eller et tapet, der danner ryg for farver og overflader på møbler og nips.
For at fremelske fornemmelsen af hjemlig hygge er balance mellem højt og lavt, tæt og spredt, tungt og let, samt afstande mellem møblerne i gruppen og afstand til andre møbelgrupper vigtig. Har man kun lidt plads kan afstand skabes med rumdelere, som smukke tekstiler, net, tråde og andet, der hænger ned fra loftet, gerne er halvtransparente eller eventuelt med inkluderet lyddæmpning.
Stemning af hjemlig hygge fremstår, når overflader og sammensætningen af farver appellerer til sanserne snarere end intellektet – det handler ikke om stil.
En hjemlig atmosfære kan skabes med en sammenstilling af forskellige stiludtryk, omhyggeligt forarbejdede arkitekttegnede møbler i træ eller special-inventar bygget af genbrugstræ og paller. Eller hyggen kan skabes med gamle møbler, der har fået et løft med nyt betræk eller maling.
Punkt-belysning, hvor der også er dunkle zoner i og omkring møbelgruppen og vi ikke bliver direkte badet i lys, kan være med til at skabe en atmosfære af intimitet, nærhed og varme: hygge.
Bløde overflader man har lyst at røre ved, naturmaterialer og afdæmpede kulører med kontrast mellem det lyse og mørke er med at til give indtryk af hygge og hjemlighed. En enkelt accent-farve i en stærkere kulør kan tilføre liv og glæde, ligesom metaller i varme farver som kobber og messing kan være en indbydende kontrast til træ og uldne tæpper.
Sort og antracit-grå i kontrast sat sammen med hvid og kulør-stærke farver giver derimod kølighed til møbler og møbelgrupper, – farver, der ikke fremelsker fornemmelse af hjemlighed. Kolde metaller, som stål og aluminium, og glas appellerer heller ikke til sanselighed og hygge.
Er det en mulighed kan hjemlige områder have skærme med levende billeder af ild og rindende vand, samt dæmpet rolig musik og fuglesang, der også får os til at slappe af og føle, at vi er hjemme i os selv.
Vi kan FØLE OS HJEMME, når vi er derhjemme, men hjemlig tryghed er også en følelse indeni os.
Det kan være en følelse af at være totalt afslappet og i sync med det hele, og det behøver langt fra at være i et hjem. Nogle føler sig mere hjemme, når de er ude end derhjemme.
At føle sig hjemme handler for de fleste om at være midt i sin flok, sammen med familie, venner, kammerater og netværk. Nogen føler sig mest hjemme henne i fodboldklubben og stemningen i kulturen der.
Hjemlighed er tryghed og at være levende uden at tænke. Vi kan føle os hjemme, når vi er optagede i kreativitet som at male et billede, bage en kage, lægge puslespil, ordne vasketøjet eller male plankeværket.
Mange føler sig hjemme på en arbejdsplads, når de har et bord for sig selv, hvor de kan “indrette” med familiebilleder, figurer og personlige ting, som adskiller netop det bord fra alle andre borde. Vi føler os hjemme, når vi oplever et vist ejerskab til et sted.
Danmark kan være hjemme, f.eks. hvis vi har været udstationeret i en årrække. Følelsen af at forbundethed med det land, hvor vi er født, forstår kulturen og humoren og føler, at vi selv bliver forstået uden at skulle gøre noget særligt.
Mange føler sig hjemme i naturen. Det handler om forbundethed: at verden er et sikkert sted at leve og bo. I naturen åbner vi for sanser, bliver nærværende overfor dufte, farver, vinden og udsigter.
Kloden Jorden er vores alles hjem, men det er langt fra alle, der føler at det hele er hjem.